Kuukse Whisky Vrienden

Het begon met een man en een droom

Norman Somerville

Een Schot van oorsprong maar een echte Cuijkenaar geworden. Hij was gepassioneerd van Schotland Whisky en een echte levensgenieter.
Hij vertelde graag over zijn Schotse roots en whisky. Hij kon je whisky leren drinken. Helaas werd Norman ziek. Hij riep zijn vrouw, kinderen en een paar vrienden bijeen en wilde graag een whiskyproeverij organiseren waarvan de opbrengst naar het KWF moest gaan. Dat is gelukt. Hij heeft in Cuijk de eerste proeverij georganiseerd op de traditionele Robert Burns night.

De eerste editie van de Burns night was vrij eenvoudig maar leuk. Alles van thuis werd meegesleept naar taverne ffw88 op het stationsplein in Cuijk.
Diagio werkte mee aan deze leuke avond en nadat de spullen van thuis waren uitgestald op diverse tafeltjes, de vrienden en kennissen waren gearriveerd kon er geproeft worden. Het was een fantastische avond die vroeg om herhaling. Na afloop werden de restanten als in een soort veiling verkocht en de eerste opbrengst was €350,-
De lokale ambassadrice van het KWF kwam het geld in ontvangst nemen.

De tweede editie van de Burn night werd op 25 januari 2008 gehouden. En met een opkomst van 35 personen was het volledig uitverkocht. Er stonden zelfs mensen op de wachtlijst. Het concept was als de eerste avond en de totale opbrengst van deze avond was €1000,-.
Ook dit bedrag is gedoneerd aan het KWF.

Maar Norman zijn droom was om dit groots aan te pakken. Hij wilde nog meer mensen kennis laten maken met het traditionele schotse eten en ze laten genieten van de vele whisky’s.

Helaas heeft hij dit niet mee kunnen maken. Hij overleed op 2 mei 2008. Wij, een groep liefhebbende vrienden en familieleden hebben deze droom opgepakt en verwezenlijkt.

Wij hebben de schouwburg in Cuijk benaderd en bereid gevonden om hier een zeer groot aandeel in te leveren. Door dit grandioze aanbod hadden wij de mogelijkheid een veel groter publiek te bereiken.

De avond bestond uit een origineel schots driegangen diner, whisky nosing & tasting en een whisky veiling uit de persoonlijke collectie van Norman. Deze Whiskyavond vond plaats op 25 januari 2009.

We konden na deze geweldige avond een cheque van €3000,- overhandigen aan de vertegenwoordigster van het KWF. Een succes dus.

Er werd al gevraagd om een herhaling.

Maar wat gebeurde….

Tijdens de openingsrede versprak een van de organisatoren zich per ongeluk en noemde het goede doel geen KWF maar per abuis KWV.
Diverse personen keken vragend om zich heen en een ander van de organisatie zei…”Bent u daar nog geen lid van?” Waarvan was de vraag. “van de Kuukse Whisky Vrienden, KWV” was het antwoord. Nee, zei de man. “nou, inschrijven dan bij de muntenbalie” zei de organisator.
Die avond hadden we bijna 70 inschrijvingen en is de Kuukse Whisky Vriendenclub ontstaan.

We hebben de eerste grote proeverij in de schouwburg even laten bezinken. Er volgde een paar overleggen met het ‘bestuur’ van de whiskyvriendenclub. We wilden het nog één keer herhaling en op 22 Januari 2011 heeft de vierde editie van de Whiskyavond uiteindelijk plaatsgevonden. Ook deze keer was Schouwburg Cuijk bereid ons te huisvesten en organisatorisch bij te staan.

De iedere keer grotere groep genodigden heeft genoten van traditioneel schots driegangen diner en aansluitend een whisky nosing & tasting met onder andere Whisky’s van Glenlivet, Balvenie en diverse Classic Malts.
Een hoogtepunt, en uniek was dat we de gelegenheid kregen om voor een paar euro per dram een Balvenie Thirty Year te mogen proeven.

Een tweede hoogtepunt op de avond was de loting van een 25 jaar oude Glenlivet waarvan de opbrengst ook naar het goede doel ging. Al met al hebben we aan het einde van deze geweldige avond wederom een cheque, nu van €2000,- kunnen overhandigen aan de vertegenwoordiger van het KWF. Met meer dan 80 inschrijvingen was ook deze avond een overweldigend succes.

Daarna hebben we als organisatie besloten alleen nog maar familiare proeverijen te organiseren op wisselende locaties in Cuijk en proberen we om met een aantal whiskyvrienden naar proeverijen, potstillfestivals of distilleerderijen te gaan.

Gaat u mee ? Wordt ook vriend en blijf op de hoogte van onze activiteiten.